Wormen

Er zijn verschillende wormen die kunnen voorkomen bij uw hond of kat.
Spoelwormen en lintwormen vormen het grootste deel van de besmettingen.

Een grote misvatting is dat het zichtbaar is aan uw hond/kat of aan de ontlasting als een dier last heeft van wormen. Meestal zien we uitwendig juist helemaal niets aan het dier. Het grootste deel van de tijd zitten de wormen verstopt in het maagdarmkanaal van uw dier. Daar profiteren ze van alle voedingsstoffen die langskomen.
Een enkele keer komt het voor dat een dier wormen uitbraakt of uitpoept, maar over het algemeen is er een ontlastingsonderzoek nodig om te kunnen bevestigen of uitsluiten dat uw hond of kat een worminfectie heeft.
De wormen produceren per dag duizenden eitjes. Deze worden wél samen met de ontlasting uitgescheiden, maar zijn microscopisch klein.
Honden en katten besmetten zichzelf door opname van deze eitjes door het eten van de grond of door het likken aan de vacht.

Lintwormen kunnen soms als rijstkorrels zichtbaar zijn rond de anus van uw huisdier. Op het moment dat deze lintwormen uit de anus willen kruipen, kan uw hond/kat daar irritatie van ondervinden en hierdoor gaan ‘sleetje rijden’.

Ook mensen kunnen besmet raken met spoelwormen.
Het meest gevoelig zijn: kleine kinderen, zwangere vrouwen, bejaarden en mensen bij wie het immuunsysteem verminderd is (bv tijdens chemotherapie of mensen met HIV).
Bij mensen trekken de larven door het lichaam heen en nestelen zich in verschillende organen. Mensen worden hier niet altijd ziek van, als dit wel het geval is, lijken de verschijnselen vaak op griep.

Om besmetting te voorkomen, is het volgende erg belangrijk:

  • Ontwormen van uw huisdier
    Ontworm uw hond en kat regelmatig, óók als deze (vrijwel) nooit buitenkomt.
    Het advies is dit met een frequentie van 4x per jaar te doen. In sommige gevallen zelfs vaker!
    Zorg ervoor dat het ontwormingsmiddel dat u gebruikt zowel tegen spoelwormen als lintwormen werkt. Onze assistentes kunnen u advies geven over de juiste middelen en frequentie van toedienen.
  • Ontlastingsonderzoek
    Indien u liever niet ‘zomaar’ uw dier ontwormt, kunt u er ook voor kiezen om 4x per jaar een ontlastingsonderzoek uit te laten voeren.
  • Goede hygiëne
    – Verwijder netjes de hondenpoep en kattenpoep van de uitlaatplaats, kennel of kattenbak.
    – Zorg dat vaste ligplekken van uw dier (bv mandjes, kleedjes) regelmatig worden gewassen.
    – Zorg dat uw kinderen hun handen goed wassen na spelen of contact met een dier.