pas op met zwemmen in warm stilstaand water, het kan blauwalg bevatten

Blauwalg

Blauwalg is een algensoort die goed kan groeien in water tussen de 20 en 30 graden. Het is een cyanobacterie die van nature voorkomt in zoet en zout water. De naam blauwalg is misleidend, omdat de blauwalgen niet tot de ‘echte’ algen, maar tot de bacteriën behoren. De meeste soorten hebben een blauwgroene kleur, maar er zijn er ook met een roodbruine kleur, gevormd door de kleurstof fycoërytrine. Bij warm weer neemt de groei enorm toe en kunnen er “matten” van algen op het wateroppervlak ontstaan (zie foto’s). Door waterbewegingen kunnen daar stukjes van loslaten. Als een hond water uit een met blauwalg besmet watertje opneemt, kan dit zeer giftig zijn. Lang niet alle blauwalgen zijn giftig, maar het is niet zichtbaar welke wel en niet giftig zijn.

Symptomen

  • Braken
  • Diarree
  • Algehele zwakte
  • Trillen
  • Stuiptrekkingen
  • Ademhalingsproblemen
  • Verlamming

Wat te doen bij vergiftiging?

Als u vermoedt dat uw hond blauwalg heeft binnengekregen bel dan in ieder geval direct de dierenarts. Door uw hond meteen te laten braken kunnen eventuele brokjes blauwalg worden uitgebraakt. Was uw hond geheel met kraanwater. Op die manier wast u eventuele brokjes blauwalg uit de vacht van uw hond, deze kunnen dan later niet meer worden opgelikt. Geef uw hond actieve kool (Norit), dit bindt gifstoffen (toxines).

Waar kan mijn hond veilig zwemmen?

De zwemgebieden in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de groei van blauwalgen, maar er wordt niet gecontroleerd op welke soort er groeit. Bovendien zwemmen veel honden juist buiten de zwemgebieden, waar helemaal geen controle van het water is. Tot nu toe zijn er nog niet veel gevaarlijke meldiongen in geweest in Nederland. Maar omdat er ook in het buitenland nog maar weinig over bekend is, is het raadzaam om alert te zijn wanneer u uw hond laat zwemmen of buiten laat drinken. Als u hond ziek wordt na het zwemmen of drinken uit een sloot, plas of vennetje neemt u dan direct contact op met de dierenarts.

Veilig zwemwater in Nederland