Chip

Waarom laten chippen?

Een dier dat gechipt is én bij een databank geregistreerd staat, kan in geval van vermissing gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Het registratienummer dat op de chip staat, wordt afgelezen met een elektronische chip-lezer. De bijbehorende gegevens (naam en telefoonnummer eigenaar) zijn via de databank direct beschikbaar. Zo is het dier snel en eenvoudig te identificeren.

Juist in de vakantieperiode raken veel huisdieren zoek. Huisdieren die meegaan op vakantie, naar de camping of naar een huisje, verdwalen eerder in een nieuwe omgeving. Een huisdier dat thuis blijft of bij een oppas wordt achtergelaten zal sneller weglopen omdat het zich in een onbekende situatie bevindt. Als u uw hond of kat meeneemt naar het buitenland is het overigens verplicht om het dier te laten chippen.

Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden door de dierenarts of in het dierenasiel. Daarnaast is het belangrijk dat u er zelf voor zorgt dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven.

Hoe gaat chippen in zijn werk?

De microchip, zo groot als een rijstkorrel, wordt met een injectienaald onder de huid tussen de schouderbladen ingebracht en bevat een uniek registratienummer. Na het inbrengen heeft het dier geen last van de chip en en kan de chip niet verliezen. De registratie van de chip wordt door de assistente voor u in orde gemaakt. Dit betekent dat uw adresgegevens en telefoonnummer worden gekoppeld aan het registratienummer van de chip. Vanaf dan zijn deze gegevens ieder moment op te vragen bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren. Eenmaal ingebracht is de chip onzichtbaar en gaat een dierenleven lang mee.