Sterilisatie teef
Alle informatie over de sterilisatie van uw teefje kunt u ook vinden onder de knop sterilisatie hond.
De operatie
Voor de ingreep brengt u uw teefje ’s ochtends vroeg en kunt u haar ’s middags weer ophalen. Wij vragen mensen om 13:00 zelf contact op te nemen met de praktijk om een afspraak te maken voor het ophalen. Bij de operatie wordt de buik geopend via de middellijn. De eierstokken worden altijd verwijderd, de baarmoeder alleen als deze er afwijkend uitziet. Uw hond krijgt voor en tijdens de operatie pijnstilling. Op deze manier heeft uw hond zo weinig mogelijk pijn. U krijgt ook pijnstillers mee naar huis. De wond wordt normaal gesproken onderhuids gehecht. De operatie zelf is best een grote ingreep, met de gebruikelijke risico’s zoals problemen met de narcose of een wondinfectie na de ingreep. Er is een mogelijkheid om voorafgaand aan de operatie een bloedonderzoek te doen om problemen met lever en nieren. Wij geven uw hond altijd goed wakker meer naar huis.
Leeftijd van de hond
Bij honden kleiner dan 25 kilo heeft het de voorkeur te steriliseren vóór de eerste loopsheid. Voor de eerste loopsheid steriliseren heeft als voordeel dat de kans op tumoren van het melkklierweefsel vrijwel nul wordt. Door langer te wachten wordt de kans op melkkliertumoren wat groter. Steriliseren na de tweede loopsheid heeft alleen nog een positief effect op het ontstaan van goedaardige tumoren van het melkklierweefsel. Een nadeel van vroeg steriliseren is dat je niet altijd weet wanneer de eerste loopsheid op gaat treden. Er zijn dus ook goede argumenten om teven ná de eerste loopsheid te steriliseren. Een eenvoudige regel is dat in onze praktijk honden kleiner dan 25 kilo vóór en honden groter dan 25 kilo ná de eerste loopsheid worden gesteriliseerd. Bij een operatie is er altijd een kans op infectie, als de operatie zonder complicaties verloopt is de kans daarop echter zo klein dat uw hond niet standaard antibiotica mee naar huis krijgt.
Beste moment na loopsheid
Als uw hond na een loopsheid gesteriliseerd wordt is het beste moment 3 maanden na het einde van de loopsheid. Op dat moment is de hond hormonaal in rust en is de overgang voor de teef het kleinst. Als er om wat voor reden dan ook eerder gesteriliseerd wordt, bestaat er een kans op schijnzwangerschap aansluitend aan de operatie.
Voordelen van sterilisatie
Sterilisatie van een teef heeft de volgende voordelen:
- De hond wordt niet meer loops en kan dus ook niet per ongeluk gedekt worden.
- De hond kan op latere leeftijd geen baarmoederontsteking meer ontwikkelen, een kwaal die vrij vaak voorkomt. Als een hond baarmoederontsteking krijgt is de enige afdoende behandeling sterilisatie, maar dan onder veel minder gunstige omstandigheden.
- Zoals onder het kopje “leeftijd van de hond”omschreven is bij vroege sterilisatie de kans op borstkanker veel kleiner.
- Suikerziekte komt vrijwel alleen voorbij niet-gesteriliseerde teven. De kans op deze ziekte wordt dus vele malen kleiner door sterilisatie.
- Een wat onzekere hond kan wat zekerder worden.