Laparoscopische sterilisatie
Laparoscopisch steriliseren heeft een aantal voordelen boven de “normale” methode.
Een kijkbuisoperatie is minder pijnlijk voor de hond omdat:
- De wond een heel stuk kleiner is.
- De eierstokken op hun natuurlijke positie blijven om te worden verwijderd. Daardoor ontstaat er geen pijnlijke spanning.
- Zeer kleine kans op infectie dus geen gebruik van antibiotica.
- Onderhuidse hechtingen op de kleine wondjes, hierdoor is er nauwelijks ‘wondpijn’.
Andere voordelen zijn:
- Kleinere kans op een wondbreuk, een geen ernstige complicaties bij een wondbreuk.
- Lichtere narcose omdat de operatie op zich minder pijnlijk is.
- De operatie duurt korter dan een sterilisatie op ‘de oude manier’.
Prijs laparoscopische sterilisatie
De kosten van een laparoscopische sterilisatie zijn ongeveer 160 euro hoger dan van een normale sterilisatie. Dit komt doordat er extra apparatuur en materiaal wordt gebruikt voor de laparoscopische sterilisatie. Ook bij de “kijkbuis operatie” geven wij voorafgaand aan de narcose twee prikken met twee verschillende pijnstillende medicijnen: één is een stofje wat lijkt op aspirine en ibuprofen, de andere is een morfine-achtige stof. Deze medicijnen zorgen ervoor dat er minder narcose nodig is tijdens de ingreep en dat uw hond minder pijn heeft na de ingreep. Omdat de ingreep behoort tot de schone ingrepen is antibiotica niet nodig.
Methode
Een laparoscopische sterilisatie is het meest geschikt voor honden die groter zijn dan 10 kilo. Bij kleinere hondjes is de buiksnede bij de “gewone” methode klein en liggen de eierstokken minder diep. Hierdoor zijn de voordelen van laparsocopisch steriliseren bij kleine hondjes minder groot.
Bij een laparoscopische sterilisatie (ook wel kijkbuis operatie genoemd), worden er 3 gaatjes in de buikwand gemaakt, twee van 0,5 cm en één van 1 cm. Via deze gaatjes gaan 3 instrumenten naar binnen:
Het optiek waarop de camera zit aangesloten om de binnenzijde van de buik in beeld te krijgen.
Een paktang om de eierstok vast te pakken.
Een tang om de bloedvaatjes mee dicht te branden en door te knippen (coaguleren) Wij gebruiken hier de Ligasure tang voor, deze brand niet alleen maar meet ook wanneer het bloedvaatje dicht zit en er dus veilig geknipt kan worden.
Mensen komen bij ons in de praktijk vaak van verder weg om hun hond laparoscopisch te laten steriliseren. Uit Utrecht, Nieuwegein, Soest, IJsselstein en ook wel buiten de provincie Utrecht.